Wat is Happietaria?

Happietaria’s zijn tijdelijke pop-up restaurants die worden georganiseerd en gerund vanuit christelijke studentenverenigingen in een stad, in dit geval Leiden. De winst en de giften gaan naar structurele projecten ter verbetering van de situatie in derdewereldlanden. Het restaurant is bedoeld voor de bewoners van de betrokken steden, dus niet alleen voor studenten. Daarnaast streeft het Management Team er ook iedere editie naar om binnen het Happietariaproject iets voor de buurt of stad te betekenen. In de editie 2018-2019 is dat het project ‘Samen aan Tafel’ waar studenten gekoppeld worden aan ouderen en samen van een maaltijd voor het goede doel kunnen genieten.

Organisatie

De organisatie van de Happietaria’s ligt in handen van leden van christelijke studentenverenigingen en steunt dus geheel op vrijwilligers. Sinds 1993-2019 hebben er  in Nederland ongeveer 10.000 jongeren meegewerkt aan Happietaria en hebben de restaurants ongeveer 50.000 bezoekers mogen verwelkomen!
Happietaria is een initiatief van Stichting Tear, die ieder jaar de Management Teams aanstuurt. Stichting Tear streeft ernaar wereldwijd hulp te bieden aan lokale organisaties, ondernemers en kerken, zodat zij  toegerust worden om problemen zelf lokaal aan te pakken. Op deze manier raken mensen niet afhankelijk van een hulporganisatie, maar worden ze op weg geholpen om henzelf en anderen om hen heen te helpen en te versterken. Tear motiveert deze missie vanuit het christelijk geloof en hoopt op deze manier de wereld niet alleen wat mooier en hoopvoller te maken, maar ook rechtvaardiger. Naast Tear zijn ook de stichtingen IJM en ZOA betrokken bij Happietaria. De opbrengsten van de Happietaria’s gaan naar verschillende projecten van IJM, ZOA en Tear.

Waarom Happietaria?

Op dit moment leven meer dan 1,5 miljard mensen onder de armoedegrens en soms in onmenselijke omstandigheden. Happietaria is een initiatief dat ten eerste actief bijdraagt aan een betere wereld door geld op te halen en zo lokale projecten te steunen en ten tweede aandacht en bewustwording creëert voor de problemen die er zijn in de wereld. Door een restaurant op te zetten wil Happietaria haar gasten niet alleen een gezellige avond geven in ruil voor een bijdrage aan de projecten, maar ook de mogelijkheid aangrijpen om mensen bewust te laten worden van de nood in derdewereldlanden.  Ook is het een geweldige mogelijkheid voor studenten om tussen het studeren door de handen uit de mouwen te steken voor het goede doel. Dit jaar is het doel specifiek gericht op een groot probleem in Zuidoost-Azië: mensenhandel. Meer hierover kunt u  lezen op deze pagina. Kom daarom ook eten en maak het verschil: neem een hap uit mensenhandel!